alvalia.ro

Permacultura – Concepte cheie

permaDefinitie
Permacultura este un sistem ecologic proiectat sa sustina in toate aspectele o comunitate umana, intr-un mediu natural.

Te invata cum sa construiesti case naturale, sa produci hrana ecologica, sa mentii ecosistemul in care traiesti, sa conservi si sa utilizezi apa de ploaie, sa dezvolti comunitatea si multe altele.

Termenul a fost folosit pentru prima data in 1978 de Bill Mollison si preluat apoi de studentul sau David Holmgren. Provine din contractia termenilor “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultura / cultura permanenta”. Cei doi au definit permacultura astfel:

inseamna proiectarea unui habitat uman ecologic si a unui sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umana care construieste si se dezvolta, integrandu-se armonios in mediu, imitand formele si modul de relationare din microclimatul in care traieste.

Asigurarea hranei
1. Intr-un mediu de tip padure – “food forest”:
imita arhitectura si relatiile dintre plante si animale la fel ca intr-o padure naturala din zona geografica in care se afla comunitatea. Numai ca sistemul este creat artificial. Poate contine o varietate de plante si o mare biodiversitate.

2.”Guilds”:
este o combinatie de plante, animale, insecte si ciuperci; poate fi gasita de-a gata intr-un mediu natural sau poate fi proiectata dupa necesitate, astfel incat sa asigure hrana de padure si de gradina sau de pasune, plante medicinale si mirodenii, precum si lemn sanatos si in cantitati suficiente.

Acest tip de cultura include o importanta componenta mistica deoarece presupune o contributie valoroasa din partea membrilor comunitatii la dezvoltarea intregului. Unor participanti le este greu sa inteleaga acest concept asa ca este bine sa se inceapa cu lucruri simple. Spre exemplu: saditi plante in jurul unui arbore fructifer si observati modul in care interactioneaza intre ele dar si in prezenta omului.
Detalii: www.permaculture.org/nm/index.php/site/Permaculture-Food-Forest/

Pasari de curte si alte animale
Animalele (inclusiv pasarile salbatice) sunt elemente esentiale intr-un sistem care se autosustine. Fara contributia lor, balanta ecologica nu poate fi realizata. Ele sunt necesare pentru fertilizarea solului, curatarea resturilor de la fructele cazute, imprastierea semintelor, indepartarea buruienilor si a daunatorilor de tot felul.
Printre cele mai utile sunt pasarile de curte, in special, gainile.

Recoltarea apei de ploaie
Spatiul este proiectat in asa fel incat colectarea sa fie facuta prin mijloace multiple: canale, jgheaburi, drenarea zonelor mocirloase, rezervoare de apa utile in pastrarea micro-climatului.

Surse: www.permaculture.org/nm/index.php/site/classroom/
attra.ncat.org/attra-pub/perma.html

Filme documentare:
Permaculture in Action – Greening The Desert
Permaculture Water Harvesting

Un documentar despre permacultura in zona temperata: http://video.google.com/videoplay?docid=727825431796194016
Demonstreaza cum poate fi cultivata o zona de deal/munte fara a fi nevoie de insecticide, pesticide si ingrasaminte chimice. Cel mai interesant e ca pot fi cultivate si plante care traiesc in mod normal in zone mediteranene.

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Permacultura – Concepte cheie”

  1. Miagy says:

    As vrea sa citesc mai multe articole de genul acesta, iau in considerare serios sa dau orasul pe viata la tara, si as vrea sa cunosc toate implicatiile acestui gen de viata, va multumesc atincipat.

  2. georges says:

    Pentru permacultura, va recomand cursul din toamna de la Malin: http://permacultura.alvalia.ro
    Vor fi discutate acolo toate implicatiile, inclusiv cele economice si de dezvoltare.