alvalia.ro

Papaya, fructul ingerilor

papayaSupranumit si “fructul ingerilor,” Papaya a devenit foarte cautat atunci cand s-au aflat beneficiile si puterea sa de a mentine frumusetea si tineretea. Originar din America Centrala si nordul Americii de Sud, fructul de Papaya a inceput sa fie cultivat in majoritatea zonelor tropicale, fiind apreciat atat din punct de vedere al calitatilor sale privind sanatatea cat si datorita gustului sau de caise si pepene galben.

Bogat in magneziu, potasiu, fier, calciu si alte minerale precum si vitamine (contine mai multa vitamina C decat kiwi) A, C, E si cu un continut de beta-caroten mai mare decat morcovul, fructul de Papaya prezinta numeroase beneficii asupra organismului iar unele enzime pe care le contine au roluri digestive si antiinflamatoare.

Foarte apreciate in cosmetica datorita continutului de vitamina A, extractele de Papaya sunt folosite pentru produsele destinate frumusetii si mentinerii tineretii, imbunatatind calitatea pielii (atat datorita vitameni C si A precum si datorita continutului de beta-caroten), reducand ridurile si conferind rezistenta parului si unghiilor.

BENEFICII

Prin continutul sau de antioxidanti papaya are beneficii anticanceroase, antiimbatranire si detoxifiante, fiind totodata un bun energizant.

De asemenea suprima secretia de progesteron la femei, avand in felul acesta proprietati contraceptive. Femeile din India, Pakistan, Sri Lanka si din alte tari folosesc din timpuri vechi fructul de Papaya pentru a inlatura posibilitatea unei sarcini.

Semintele nergre ale fructului sunt de asemenea comestibile, avand un gust usor iute. De aceea ele se folosesc pisate inlocuind piperul si au proprietati antiinflamatoare (reduc infectiile) si analgetice (reduc durerea).

Prin continutul de vitamina C si alte enzime, Papaya accelereaza cicatrizarea plagilor si vindecarea postoperatorie.

De asemenea imbunatateste fucntiile vizuale si totodata previne arsurile solare si cancerul de piele datorita continutului de beta-caroten, substanta care se depune la nivelul pielii si are rol protector, inlaturand efectele negative ale razelor solare.

Prin continutul sau de fier, papaya poate fi folosit si in tratarea anemiei feriprive.

Consumul de papaya a scos in evidenta stimularea regenerarii celulelor hepatice, osoase si musculare.
Un alt beneficiu al consumului de Papaya este acela ca scade glicemia, fiind indicat unor diabetici.

Papaya poseda si insusiri calmante, avand actiune antibacteriana, cardiotonica, stimuleaza secretia bilei, este antipiretica (reduce febra), antihipertensiva, purgativa si antiparazitara.

[ www.healthy.ro ]

R e t e t e

Salata de papaya si avocado

INGREDIENTE:
1 salata verde mare, spalata si rupta bucati
1 ceapa mica rosie, taiata rondele subtiri
1 papaya
1 avocado
2 cepe verzi, tocate foarte marunt
dressing cu seminte de papaya

PREPARARE:
Se decojeste papaya si se taie pe lungime, in jumatate. Se scot samburii cu o lingura si apoi se taie fructul in felii.
Avocado se taie pe jumatate si se decojeste. Se scoate samburele, apoi se taie fructul bucatele.
Se amesteca ingredientele intr-o salatiera, se stropesc cu dressing si se serveste.

Sos dressing de salata cu seminte de papaya:
1/4 cana miere
1/2 lingurita pudra de mustar
1 lingurite sare
2 linguri seminte de papaya
1/2 cana otet de vin alb
1/2 cana ulei vegetal

Se proceseaza toate ingredientele intr-un blender, pana ce semintele de papaya arata ca piperul negru macinat.

Cocktail din papaya si avocado

1 portie: kcal 266; kJ 1117; proteine 4 g; glucide 3 g; grasimi 25 g; colesterol 10 mg; sodiu 129 mg
Pentru 8 portii:

INGREDIENTE:
1 ceapa verde
2-3 fire de menta
1 lamaie verde
1/2 lingurita mustar dulce
sare
piper alb
4 linguri ulei de salata (de soia)
3 linguri cidru sau apa
1 fruct papaya copt
1 avocado copt
80 – 100 g branza Ricotta

PREPARARE:
Se curata ceapa, se spala si se taie in rondele sutiri. Se spala menta, se zvanta si se toaca marunt. Se spala lamaia, se zvanta, se rade jumatate din coaja si se stoarce zeama. Se amesteca menta, coaja si zeama de lamaie cu mustarul, sare, piper si se inglobeaza treptat uleiul. Se dilueaza cu cidru, must sau apa si se adauga in final ceapa.

Se descojeste fructul de papaya si se taie pe lung in jumatate. Se scot samburii cu ajutorul unei linguri, apoi se taie fructul in felii. Fructul de avocado se taie pe jumatate si se descojeste. Se scoate samburele, apoi se taie fructul in bucati potrivite.

Se amesteca cele doua feluri de fructe si se asaza in boluri de sticla. Se toarna sosul pe deasupra. Apoi se taie branza Ricotta in cuburi si se pune pe deasupra.

PAPAYA UMPLUTE

INGREDIENTE:
doua papaya
doua rosii
o legatura de coriandru proaspat (sau patrunjel)
o ceapa
8 linguri cu ulei de masline
100 g cascaval ras
o lingura cu pesmet
o lingura cu unt
4 catei de usturoi
sare
piper

PREPARARE:
Rosiile se oparesc, se curata de pielite si samburi si se taie cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca marunt. Papaya se taie de-a lungul, se scot samburii. Cu o lingura se scobeste miezul, lasand cam 1 cm pe coaja. Miezul se taie cubulete. Intr-o tigaie se incinge jumatate din cantitatea de ulei si se inabusa ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile si miezul de papaya, se inabusa totul cateva minute, se potriveste de gust cu sare si cu piper. Separat, se amesteca cascavalul ras, pesmetul, untul si restul de ulei. Se umplu jumatatile de papaya si se pun in cuptorul incins dinainte. Se pot insa la fel de bine praji si pe gratar.

Salata exotica

INGREDIENTE
2 fructe de mango
2 fructe de papaya
3 kiwi
1 pepene fara samburi
5 lingurite stafide
40 ml rom alb
6 lingurite miere lichida
zeama de la 1+1/2 lamaie
100 g miez de nuca taiat marunt
100 g aschii de migdale
4 lingurite fistic (boabe) taiate marunt
4 lingurite migdale taiate nu prea marunt
250 g smantana grasa
miezul de la 1/2 baton de vanilie
fire de melisa pentru ornat

PREPARARE
Fructele de mango se taie in doua fiecare, se scot samburii iar partea carnoasa a fructului se scobeste cu o lingura de pe coaja si apoi se taie marunt.

Fructele de papaya se curata, se taie in doua, samburii se scot cu o lingura, iar partea carnoasa a fructului se taie felii.

Pepenele se taie in patru, partea carnoasa se taie de pe coaja, iar apoi se taie in despicaturi subtiri. Fructele de kiwi se curata si se taie felii.

Fructele cu stafidele se pun intr-un castron. Se stropesc cu rom, apoi se incorporeaza mierea si jumatate din zeama de lamaie. Se adauga si nucile, se lasa sa se odihneasca circa 2 ore la loc rece.

Smantana se bate bine cu miezul de baton de vanilie si cu restul de zeama de lamaie pana se face spuma. Peste salata de fructe se toarna smantana si se orneaza cu frunza de melisa.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply