alvalia.ro

Retete cu urzici

urzici Informatii despre proprietatile plantei: Urzica este curativa incepand de la radacina, continuand cu tulpina si frunzele si terminand cu florile. Inca din antichitate se bucura de multa apreciere.

Datorita substantelor sale active hematopoietice, urzica este de mare ajutor in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei.

Celor ce sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. Urzica este un diuretic. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. De asemenea, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.

Obiceiul antic de a te lovi cu urzici are o explicatie plauzibila. Aparent, planta contine antihistaminice si antiinflamatorii naturale. Se credea ca frunzele intepatoare ajuta patrunderea acestor substante in locurile afectate.

Beneficii multiple
Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume:

  • Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului;
  • Elimina starea de anemie;
  • Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor;
  • Are efect benefic in bronsite si astm; fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie;
  • Combate tusea;
  • Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala; stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia;
  • Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv;
  • Actioneaza impotriva viermilor intestinali;
  • Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele;
  • Scade glucoza in sange;
  • Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile;
  • Influenteaza favorabil reumatismul si guta;
  • Este tonic capilar si combate matreata.

[ www.farmaciata.ro ]

R e t e t e

Urzici cu maioneza

Ingrediente:
1 kg urzici
4 linguri cu virf de maioneza
o lingura de hrean ras
3 catei de usturoi

Preparare:
Se aleg urzicile (frunza cu frunza), se spala in citeva ape reci si se pun la fiert intr-un vas cu apa ce clocoteste. Cind urzicile sint fierte, se scurg si se paseaza bine. Se combina cu maioneza, cu hreanul dat pe razatoarea mica si cu mujdei de usturoi. Se servesc imediat, decorate cu ridichi de luna taiate in fisii subtiri.

Urzici batute

Ingrediente:
1 kg urzici
2 linguri untdelemn
1 lingurita faina
mujdei de usturoi (facultativ)
sare

Preparare:
Se aleg urzicile, se spala in multe ape si se oparesc in apa clocotita cu sare.
Se lasa sa fiarba pina se moaie, se scurg de apa si se dau prin sita adaugind cite o lingurita din zeama in care au fiert.
Se pun intr-o cratita la foc, se adauga sare, untdelemn si faina si se lasa la marginea masinii, amestecind mereu cu lingura pina incep sa se umfle.
Se pun pe o farfurie si se servesc cu mujdei de usturoi si cu mamaliguta calda.

Ciulama de urzici

Ingrediente:
1 kg de urzici
3-4 linguri ulei
malai(100g)
3-4 fire ceapa verde
usturoi 5-6
2-3-4 oua
sare
morcov
telina
pastarnac
patrunjel (tocate marunt)

Preparare:
Se curata urzicile de codite. Se spala in 4-5 ape. Se pun la oparit 10 minute. Se scot si se toaca. Se pun in apa in care sau oparit si se fierb un sfert de ora, apoi se pune uleiul, malaiul, usturoiul tocat (pisat) si ceapa. Se lasa la fiert o jumatate de ora (se mesteca in tot acest timp sa nu se lipeasca malaiul). Ouale (moi) se prajesc si se pun deasupra urzicilor (pe fiecare farfurie). Se serveste cu mamaliguta calda.

Urzici cu Leurda in Tigaie

Ingrediente:
1 kg de urzici
2 legaturi de ceapa verde
2 legaturi de leurda
sare
ulei

Preparare:
Curatati si spalati urzicile, folosind o pereche de manusi pentru a proteja mainile de intepaturi. Le opariti 10 minute in apa clocotita, dupa care le scurgeti de apa si, dupa ce se racesc, le tocati marunt.
Tocati ceapa si o caliti putin in uleiul incins.
Peste ceapa puneti urzicile tocate si le acoperiti cu apa. Le lasati la foc mic, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca, aproximativ 20 de minute sau pana cand scade sosul.
Intre timp, tocati leurda dar o adaugati peste urzici abia dupa ce acestea au fiert si s-au inmuiat, pentru a-si pastra gustul. Amestecati urzicile cu leurda si gata.

Tags: , ,

One Response to “Retete cu urzici”

  1. nick vintila says:

    Eu nu le fac cu faina. Nu prea am voie fainoase dar pun cateva bucatele de lamaie si le mananc cu grean